در نیروگاههای برق ـ آبی، به ویژه در واحدهایی با آبراهه طولانی و مخازن موجگیر غولپیکر، که حجم زیادی از آب، داخل آنها جای میگیرد، تخلیه سریع و مطمئن این حجم آب از آبراهه در هنگام تعمیرات و بازرسیهای دورهای یا اجباری، یکی از مسائل مهم و درخور توجه است.
یکی از روشهای سنتی تخلیه آبراهه چنین نیروگاههایی، استفاده از لولههای تخلیهای است، که به «پنستاک» متصل شده و به کمک یک سری شیرآلات تنظیمی و فشار شکن، آب را به سمت گالری تخلیه هدایت میکند. بزرگ بودن ابعاد آبراهه و مخازن موجگیر و حجم قابل توجه آبی که در این مجموعه ذخیره شده است، باعث میشود، تخلیه با روش یادشده بسیار زمانبر شود و در برخی موارد تا چند روز به طول بینجامد. برای کاهش این زمان، به تازگی روش دیگری نیز در نیروگاههای برق ـ آبی بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد، که تخلیه آب از طریق توربین با گشودن جزئیِ دریچههای تنظیمی است. در این روش که با دوران چرخ توربین همراه است، حجم قابل توجهی از آب در زمانی بسیار کم به پایین دست نیروگاه هدایت میشود. با وجود مزیت کاهش زمان تخلیه، در استفاده از این روش، ملاحظههای خاصی؛ مانند کنترل سرعت توربین، عملکرد یاتاقانها، ارتعاشهای واحد و عملکرد چرخ توربین ضرورت دارد.
در این تحقیق روش تخلیه آبراهه از طریق توربین با مدلسازی ریاضی و عددی، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. میزان «افزایش سرعت چرخ توربین»، زمان تخلیه در گشودگیهای مختلف دریچههای تنظیمی و عملکرد «هیدرولیکی توربین» از موارد فنی است، که در تحقیق پیش روی، مورد تحلیل و محاسبههای عددی ریاضی قرار میگیرد. این روش برای نیروگاه برق ـ آبی در دست احداث سیمره، که بزرگ بودن ابعاد آبراهه و مخزن موجگیر از مشخصههای آن است، بهعنوان نمونه، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.