:: دوره 8، شماره 30 - ( 9-1400 ) ::
جلد 8 شماره 30 صفحات 69-55 برگشت به فهرست نسخه ها
تخمین فشار آب حفره‌ای در بدنه ‌سدهای‌ خاکی‌ در حین ساخت با مدل‌های هوشمند
حسین حکیمی خانسر ، جواد پارسا ، علی حسین زاده دلیر ، جلال شیری
دانشجوی دکترا، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، hakimi1904@yahoo.com
چکیده:   (2012 مشاهده)
یکی از  موارد مهم در مدیریت پایداری سدهای خاکی، تخمین دقیق مقدار فشار آب حفره‌ای در بدنه سد در حین ساخت آن است. در این تحقیق از سه مدل متفاوت شبکه‌ی عصبی مصنوعی (ANN)، سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی (ANFIS) و برنامه‌نویسی بیان ژن (GEP) برای تخمین فشار آب حفره‌ای در بدنه سدهای خاکی کبودوال استان گلستان در زمان ساخت مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. پنج ویژگی شامل تراز خاک ریزی، زمان ساخت سد، تراز مخزن (آبگیری)، سرعت آبگیری و سرعت خاک ریزی در طول دوره آماری 1388-1391 یا 4 ساله به عنوان ورودی مدل‌ها در 4 پیزومتر نصب‌شده در بدنه سد استفاده شده است. سه ویژگی نخست با توجه به تابع همبستگی متقابل موثرترین ورودی‌ها بودند. نتایج نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی در دو پیزومتر با توجه به شاخص‌های آماری، جواب‌های دقیق‌تری نسبت به برنامه‌ریزی بیان ژن ارائه کرده است ولی در دو پیزومتر دیگر این امر برعکس بود. همچنین مدل‌های ANFIS و GEP در پیزومترهایی که دارای پراکندگی بیشتری بودند جواب‌های دقیق‌تری نسبت به مدل ANN ارائه کردند. در نهایت بر اساس مدل GEP روابط ریاضی بین متغیرهای ورودی و متغیر خروجی استخراج شد که برتری این مدل را نسبت به دیگر مدل‌ها نشان می دهد.
واژه‌های کلیدی: سد خاکی، شبکه‌ی عصبی مصنوعی (ANN)، سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی (ANFIS) و برنامه‌نویسی بیان ژن (GEP)، فشار آب حفره‌ای.
متن کامل [PDF 640 kb]   (318 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت پروژه و روش اجرا


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 30 - ( 9-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها